Läsa på olika sätt

Språkträning

På biblioteket finns material för att stötta barns språkutveckling.

Språkträningsmaterial

Språkträningsfigurerna Ajja och Bajja

För de mindre barnen finns Ajja & Bajja som är skapade för att man på ett lätt och roligt sätt ska kunna stimulera barns tidiga språkutveckling. Lek med dockorna, teckna, läs böckerna och härma ljud tillsammans.

Bild på språkträningsböcker

Paketet Tungvrickare innehåller dels tamtarams, ramsor som det passar extra bra att göra rörelser till, och dels tungvrickare, ramsor som också passar bra för äldre barn. Ramsorna kan användas för att forma ljud och träna uttal. Till böckerna följer spelen Tamtaratzy och Tungvrickarspelet för rolig träning tillsammans.

Språkväskor

Första orden-väskan  

Första orden-väskan passar barn som är tidigt i sin språkutveckling och behöver komma igång att säga eller teckna sina första ord. Väskan innehåller bland annat Babblarna och Aja & Baja i böcker och som dockor/figurer så att man både kan läsa och leka fram språket.

Första meningarna-väskan

Första meningarna-väskan passar barn som kommit lite längre i sin språkutveckling men behöver stimulans för att börja sätta ihop ord i korta satser. Väskan innehåller bland annat böcker, spel, Babblarna klippdockor, språkpusselbitar och annat som lockar till mycket meningsbyggnad.

Språkpuffen

Språkpuffen är ett samarbete mellan logopeder, kommunbibliotek och Kultur i Väst i Västra Götalandsregionen och kan vara en del av den behandling logopeden erbjuder barn med försenad språkutveckling. Språkpuffen är böcker som barnet får puffade för sig på rekommendation från logoped för språklig stimulans och träning i hemmet.

Böckerna lånas på biblioteket.

Du som är förälder och har ett barn som behöver en extra språkpuff kan låna böckerna utan att haft kontakt med logoped.

Läsa på olika sätt

På biblioteken i Uddevalla finns bland annat lättlästa böcker och Daisytalböcker

Lättläst

Lättlästa böcker är bearbetningar av befintliga böcker eller böcker som skrivits för att vara lättlästa. De har rak och enkel handling, konkret text och ibland även bilder. Det finns både skönlitteratur och faktaböcker.

Talböcker/Daisy

Om du är synskadad eller har svårt att läsa tryckt text har du rätt att låna inlästa talböcker.

Daisy

För att lyssna på en Daisy-bok behövs antingen en särskild Daisyspelare eller en dator med ett läsprogram för Daisy-böcker. Läsprogrammet finns att ladda ner på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM:s webbplats

Du kan även lyssna på Daisyböcker i mp3-spelare.

Legimus

Genom att ladda ner Legimus-appen till mobil eller surfplatta kan du enkelt lyssna på talböcker hemifrån. Legimus har talböcker med och utan text till. Mer information om appen finns på Legimus webplats, där du även kan lyssna på talböcker i webbspelaren från en dator.

För att få tillgång till talböcker måste du först registrera dig som nedladdare och få inloggningsuppgifter. Är du under 18 år får du komma till biblioteket tillsammans med målsman.

Vill du boka tid för registrering? Kontakta:
Mariann Saxin
E-post: mariann.saxin@uddevalla.se
Tel: 0522-69 65 19

Du kan också kontakta ditt närmaste bibliotek för mer information.

För dig som vill veta mer om Legimus och tjänsten Egen nedladdning har vi drop in-tid på Stadsbiblioteket på torsdagar klockan 15.00-17.00.

Läsglädje för barn med funktionsnedsättning

Äppelhyllan är en plats i biblioteket där barn kan hitta medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Alla barn är olika och läser på olika sätt, därför finns Äppelhyllan. Här hittar du böcker för och om barn med funktionsnedsättning. Böcker som väcker läsglädje, men också ger stöd och inspiration till dig som vuxen.

På Äppelhyllan finns Lätt att läsa-böcker med tydliga bilder, taktila bilderböcker, punktskriftsböcker, talböcker, teckenspråksböcker och böcker med tecken som stöd, språkträningsmaterial med mera.

Vill du veta mer eller saknar du något på Äppelhyllan? 
Maila: charlotte.wagnervik@uddevalla.se
Barnens bibliotek hittar du mer information om Äppelhyllan.

Språk

Lyssna