Digitala informationstjänster

Behöver du hjälp med att få reda på mer om något som du är intresserad av? Bibblan svarar, Bibblan bildar och Bibblan guidar är digitala tjänster som ska kunna vara till hjälp för den som söker information på nätet eller vill förbättra sin digitala kompetens. Tjänsterna har utvecklats av Malmö stadsbibliotek med projektbidrag från Kungliga biblioteket. Besök dem gärna och lär dig mer om hur de kan vara till nytta för just dig.

Bibblan svarar. Gratis svarstjänst från Sveriges bibliotek

Bibblan svarar är Sveriges nationella digitala referenstjänst. Det är en gratis svarstjänst som sköts av svenska bibliotekarier, experter på informationshantering och källkritik. Här kan du ställa frågor på flera olika språk och få väl underbyggda svar via e-post senast nästa arbetsdag. Frågorna kan handla om precis vad som helst som du undrar över eller söker belägg för. Svar på tidigare frågor finns arkiverade på sidan och du kan söka igenom dem för att få reda på vad andra har velat veta.

Ställ en fråga eller sök bland svar i Bibblan svarar

Bibblan guidar. Informationstjänst från Sveriges bibliotekarier

Bibblan guidar är en samling databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. De sidor som länkas till har ett högt källvärde och är kategoriserade ämnesvis. Alla databaser och webbplatser i Bibblan guidar är valda och granskade av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller cirka 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Sidan kan vara en bra utgångspunkt om du letar efter information om något särskilt ämne och du vill vara säker på att det du läser kommer från en god källa.

Sök bland noggrannt utvalda källor i Bibblan guidar

Bibblan bildar

På Bibblan bildar kan du läsa och se filmer om till exempel skillnaden mellan dator och smart mobil, vad ett USB-minne är och digital källkritik. Bibblan bildar ska samla ett efterfrågeanpassat utbud av öppna lärresurser med inriktning på medie- och informationskunnighet. Plattformens syfte är att bidra till ökad digital kompetens i hela landet och den riktar sig i första hand till allmänheten. Bibblan bildar innehåller lärresurser på en grundläggande nivå, främst filmer och skärminspelningar. Tjänsten är fortfarande under utveckling.

 

Bättra på din digitala kompetens i Bibblan bildar

Medie- och informationskunnighet

Logotyper för Internetstiftelsen och Statens medieråd

Vill du förbättra din medie- och informationskunnighet och bli bättre på att hantera digital information eller hitta trovärdiga digitala källor? Då finns det ett antal webbtjänster som kan vara bra att känna till. Här är länkar till några av dem.

Fatta koden

I lärtjänsten Fatta koden kan du lära dig mer om vad datalogiskt tänkande, programmering och digital kompetens handlar om. Hur pratar datorer med varandra, hur funkar kod och vad finns inuti en dator?

Lär dig hur kodning fungerar i Fatta koden

Internetkunskap

IIS (Internetstiftelsen i Sverige) har publicerat många filmer om digital säkerhet och medie- och informationskunnighet. I dem kan du bland annat lära dig hur du avslöjar nätbluffar eller hur du bör hantera dina lösenord.

Lär dig mer om digital säkerhet på internetkunskap.se

Internetguider

IIS har också tagit fram ett flertal internetguider på skilda områden. Här kan du läsa om till exempel källkritik och yttrandefrihet på nätet eller algoritmer och digitala identiteter.

Ta del av IIS internetguider

Mikoteket

På Mikoteket, ursprungligen framtaget för Stockholms stadsbibliotek, kan du arbeta med din digitala kompetens och lära dig mer om sökteknik och sökkritik, digital källkritik och digital tillgänglighet.

Lär dig mer om digital sökteknik och källkritik på Mikoteket

Statens medieråd

Statens medieråd har skapat ett material som låter dig få ökade insikter bland annat i hur du bör söka på nätet, i medielandskapets utveckling och i juridiken kring digitala medier.

Förstå digitala medier med hjälp av Statens medieråd

Om internet

Guiden Om internet har tagits fram av Uddevalla stadsbibliotek och går bland annat igenom vad internet egentligen är, hur sociala medier fungerar, vad man bör tänka på vad gäller källkritik på nätet och vilken roll biblioteket egentligen har eller kan ha i digitala sammanhang. Klicka på bilden för att hämta den i PDF-format. Materialet är fritt att skriva ut och sprida

Språk

Uddevalla stadsbibliotek

Öppettider (ordinarie)

Måndag: 09.00 - 19:00
Tisdag: 09.00 - 19:00
Onsdag: 09.00 - 19:00
Torsdag: 09.00 - 19:00
Fredag: 09.00 - 18:00
Lördag: 10.00 - 16.00
Söndag: stängt

Avvikande öppettider

Dalabergs bibliotek

Öppettider

Måndag: 10.00-18.00
Tisdag: 10.00-18.00
Onsdag: 10.00-18.00
Torsdag: 10.00-18.00
Fredag: 10.00-16.00
Lördag: stängt
Söndag: stängt

Avvikande öppettider

Ljungskile bibliotek

Öppettider (bemannat)

Måndag: 11.00-18.00
Tisdag: 11.00-18.00
Onsdag: 11.00-18.00
Torsdag: 11.00-18.00
Fredag: 10.00-16.00
Lördag: endast meröppet
Söndag: endast meröppet

Ordinarie meröppettider:

Måndag-torsdag 7-11 och 18-21, fredag 7-10 och 16-21 och lördag-söndag 7-21

Avvikande öppettider

Bokbussen

Följ oss i sociala medier

 Facebook

 Instagram