Digital delaktighet

På biblioteket

Våga klicka

Våra Våga klicka-kurser är tyvärr inställda för närvarande.

Låna en surfplatta

Nu finns möjlighet för dig som är 75 år eller äldre att låna hem en surfplatta från Uddevalla stadsbibliotek.

I ett samverkansprojekt för ökad delaktighet för seniorer 75+ kan biblioteket från och med hösten 2020 erbjuda surfplattor till hemlån för dig som är 75 år eller äldre och vill träna på egen hand för att lära dig mer om modern teknik.

Besök Uddevalla stadsbibliotek eller kontakta oss för mer information.

IT-hjälp via telefon

Behöver du hjälp med att bli bättre på att hantera digitala verktyg? Undrar du kanske över hur någon av bibliotekets digitala tjänster fungerar eller om något specifikt kring hur du ska hantera din surfplatta, mobil eller dator?

Boka tid för ett telefonsamtal med oss för att få enskild IT-hjälp via telefon! Vi finns tillgängliga för enskilt samtal i ungefär 15 minuter per tillfälle.

Boka tid på telefon 0522-696532 eller via e-post till tobias.nordberg@uddevalla.se så ringer vi upp dig.

På nätet

Digitalhjälpen

Digitalhjälpen har tagits fram av PTS, Post- och telestyrelsen, och innehåller tips på digitala tjänster, guider för hur du använder dem och annat material för dig som vill utveckla din digitala kompetens. Tjänsten innehåller webbsidor med vägledning och tips som hjälper äldre att förstå och använda digitala tjänster och verktyg, bland annat i form av steg-för-steg-guider, instruktionsfilmer och fördjupande information om videosamtal.

För personal som arbetar med äldre inom vård och omsorg finns också en särskild sektion med samlade tips och information för de som arbetar med att stötta äldre.

Digitalhjälpen finns på pts.se/digitalhjalpen

Digitala jag

Digitala jag är en utbildning från Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag. Du kan bland annat få lära dig mer om e-handel, digitala hjälpmedel, Swish eller sociala medier. Välj vad du vill veta mer om och gå en kort kurs på tjänstens webbplats.

Digitala jag finns på digitalajag.se

Seniorsurfarskolan

I Seniorsurfarskolan går ett antal kända svenskar igenom olika tjänster och tipsar om vad du ska tänka på. Titta på filmerna och lär dig mer om hur du använder olika digitala tjänster, vilka olika typer av appar som finns, hur du skaffar ett e-postkonto eller hur du ska göra för att surfa på ett säkert sätt.

Seniorsurfarskolan finns på UR Play

Seniorportalens internetskola

Seniorportalen är en del av Mediapoolen och en strömmande medieplattform för pensionärer på äldreboenden samt aktivitetssamordnare inom vård- och omsorgsförvaltning. Här finns mängder av filmer med olika teman i syftet att inspirera, väcka minnen till liv och skapa samtal. Dessutom finns Seniorportalens internetskola, som består av korta utbildningsfilmer, där det förklaras hur internet och sociala medier ska hanteras.

Seniorportalen internetskola finns på Seniorportalen

Internetkunskap

Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Sidan är ett initiativ från Internetstiftelsen, som är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Här finns filmer och artiklar som hjälper dig att fördjupa din kunskap om internetfenomen och digital källkritik.

Internetkunskap finns på internetkunskap.se

Internet

Databehandling

Informationsteknik

Språk

Lyssna