Databaser

Böcker och författare, fonder och stipendier, tidningsartiklar, kartor eller fakta om allt möjligt! 

Uddevalla stadsbibliotek prenumererar på flera databaser där du kan söka fakta inom en mängd olika ämnen. Flera är tillgängliga hemifrån, andra kan du söka i när du är på något av våra bibliotek.

Alex

Ett författarlexikon med tusentals författare från hela världen. Här hittar du lästips, fakta om författare och utdrag ur deras verk.

Tjänsten är tillgänglig hemifrån.

Sök författar- och litteraturinformation i Alex. Logga in med numret på ditt bibliotekskort.

Global Grant

Databas som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare. Här kan du söka efter bland annat stipendier.

Tjänsten är tillgänglig hemifrån.

Sök fonder och stipendier i Global grant. Logga in med numret på ditt bibliotekskort.

Mediearkivet

Tidningsdatabas med artiklar i fulltext. Du kan läsa artikeln på skärmen eller skriva ut den. Databasen innehåller artiklar från 1994 och framåt ur bland annat Göteborgs-Posten, Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Tjänsten är tillgänglig för besökare på biblioteket.

Sök tidningsartiklar i Mediearkivet (endast tillgänglig på biblioteket)

Nationalencyklopedin

Innehåller allt material från det tryckta uppslagsverket samt NE:s ordbok, en ständigt uppdaterad engelsk ordbok, supplementbanden, årsbanden och en interaktiv atlas med 1000 kartor. Nya artiklar tillkommer hela tiden.

Tjänsten är tillgänglig hemifrån.

Sök information i Nationalencyklopedin. Logga in med numret på ditt bibliotekskort.

Digitala informationstjänster

Behöver du hjälp med att få reda på mer om något som du är intresserad av? Bibblan svarar, Bibblan bildar och Bibblan guidar är digitala tjänster som ska kunna vara till hjälp för den som söker information på nätet eller vill förbättra sin digitala kompetens. Tjänsterna har utvecklats av Malmö stadsbibliotek med projektbidrag från Kungliga biblioteket. Besök dem gärna och lär dig mer om hur de kan vara till nytta för just dig.

Bibblan svarar

Bibblan svarar är Sveriges nationella digitala referenstjänst. Det är en gratis svarstjänst som sköts av svenska bibliotekarier, experter på informationshantering och källkritik. Här kan du ställa frågor på flera olika språk och få väl underbyggda svar via e-post senast nästa arbetsdag. Frågorna kan handla om precis vad som helst som du undrar över eller söker belägg för. Svar på tidigare frågor finns arkiverade på sidan och du kan söka igenom dem för att få reda på vad andra har velat veta.

Ställ en fråga eller sök bland svar i Bibblan svarar

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en samling databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. De sidor som länkas till har ett högt källvärde och är kategoriserade ämnesvis. Alla databaser och webbplatser i Bibblan guidar är valda och granskade av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller cirka 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Sidan kan vara en bra utgångspunkt om du letar efter information om något särskilt ämne och du vill vara säker på att det du läser kommer från en god källa.

Sök bland noggrannt utvalda källor i Bibblan guidar

Bibblan bildar

På Bibblan bildar kan du läsa och se filmer om till exempel skillnaden mellan dator och smart mobil, vad ett USB-minne är och digital källkritik. Bibblan bildar ska samla ett efterfrågeanpassat utbud av öppna lärresurser med inriktning på medie- och informationskunnighet. Plattformens syfte är att bidra till ökad digital kompetens i hela landet och den riktar sig i första hand till allmänheten. Bibblan bildar innehåller lärresurser på en grundläggande nivå, främst filmer och skärminspelningar. Tjänsten är fortfarande under utveckling.

Bättra på din digitala kompetens i Bibblan bildar

Språk