angle-left Vi möts på museet av Annie Youngson

Vi möts på museet

Tina Hopgood sitter på sin gård i England när hon skriver ett brev till museet i Danmark, för att få kontakt med en viss professor Glob angående Tollundmannen – en perfekt bevarad kropp från omkring år 250 f.Kr. Hon ställer filosofiska livsfrågor och undrar om han minns henne, då de en gång möttes för många, många år sedan. När hon får svar är det inte från professorn utan från intendenten på Silkeborgs museum som heter Anders. Han beklagar att adressaten dog 1985. Samtidigt säger han att han ska försöka besvara hennes frågor efter bästa förmåga.

En brevväxling utbryter mellan dem och de delger varandra livets glädjeämnen men också sorger allteftersom brevväxlingen pågår. Det här är en brevroman som verkligen berör. En stark vänskap mellan brevskrivarna växer fram och jag som läsare önskar så att de en dag kommer att mötas.

Det som är lite extra med Youngsons roman är att den bygger på professors Globs bok Mossarnas folk som utkom 1969. I den boken beskriver professorn en brevväxling mellan sig och några flickor som är bosatta i England och mycket intresserade av Tollunmannen.

En läsupplevelse att njuta av i vintertidens mörker.