angle-left Vajlett och Rut av Karin Alfredsson

Vajlett och Rut

Det är augusti 1949 och terminens första skoldag i den lilla byn Granträskåsen i Västerbottens inland. Den nya lärarinnan Vajlett Sikström gör sig redo att möta sina elever för första gången.

Det är en mycket gudfruktig bygd hon har kommit till. Själv är Vajlett inte religiös och hennes undervisningsmetoder kommer att väcka reaktioner hos många ortsbor. Bara en sådan sak som att eleverna får lov att läsa serietidningar!

En dag flyttar den nya postfröken Rut Westin in i posthuset. Vajlett och Rut blir snart vänner och mellan dem börjar förbjudna känslor att spira. Men går det att ha hemligheter i Granträskåsen?

Karin Alfredssons roman är en spännande och livfull skildring av människorna i en by på 50-talet. Texten är full av dialektala uttryck, färger och dofter. I januari 2020 utkommer nästa del i serien -  Roger och Rebecka.