Få boktips från våra bibliotekarier

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under genom att ange en kategori här nedanför, under rubriken Kategorier.

angle-left Slaget om Troja av Theodor Kallifatides

Slaget om Troja

Det är 1945 och kriget ska snart ta slut. I en liten grekisk by ockuperad av tyskarna tar lärarinnan med sig sina elever till en grotta i närheten av skolan varje gång flyglarmet går. Där berättar hon en historia om ett annat krig, ett som ägde rum för länge sedan. Under stunderna i grottan får den lilla klassen höra Iliaden återberättas – det trojanska krigets sista år återges i andra världskrigets dito.

I Theodor Kallifatides Slaget om Troja får vi ta del av en tonårig pojkes vardag i ett krigshärjat Grekland och hans hopplösa förälskelse i sin lärarinna. Men vi får också följa Hektor och Paris, Agamemnon och Akilles i deras meningslösa blodiga strider för tusentals år sedan. Kallifatides förklarar i sin efterskrift att Iliaden för honom är en antikrigsdikt. Efter att ha läst boken förstår man vad han menar. Det våld som präglar berättelsen blir tydligare och kommer närmre inpå en beskrivet på Kallifatides moderna prosa än det gör på antik hexameter. Än närmre kommer det när det som här speglas i det lika våldsamma 1900-talet. Ändå är den bestående känslan efter läsningen en av hopp om fred och tilltro till kärleken.

Fler boktips på andra webbplatser