angle-left Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grijasnowa

Ryssar är såna som gillar björkar

När pojkvännen Elias på nytt frågar vad det var som egentligen hände i Azerbadjan skriker Masja åt honom att låta henne vara ifred. Det hon inte vill tala om är inbördeskriget där och minnesbilderna av den döda flickan framför hennes fötter som plågar henne. Masja som är azerisk judinna måste fly med sin familj och växer upp i Frankfurt. Hon och hennes vänner är flerspråkiga och smarta men känner sig rotlösa och hemlösa. Efter ännu en katastrof lämnar Masja Tyskland för Israel i hopp om att känna någon slags hemhörighet. Hon har gått ut med toppbetyg från tolkskolan och får arbete på en fredsorganisation i Tel Aviv men även där ses hon som misstänkt udda. Hon kan inte hebreiska trots att hon är judinna men däremot arabiska vilket hon lärt sig av sina vänner i Tyskland.

Boken handlar om invandring och integration men även om universella drivkrafter som kärlek, vänskap, sökande efter identitet och sammanhang i en förvirrad tid. Masja är en högst levande ung kvinna som, likt de flesta unga människor, söker efter hemhörighet och ett liv i trygghet.