Här kan du få boktips från våra bibliotekarier!

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under rubriken Kategorier.

Boktips

angle-left Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grijasnowa
Visa bok Debug

Ryssar är såna som gillar björkar

När pojkvännen Elias på nytt frågar vad det var som egentligen hände i Azerbadjan skriker Masja åt honom att låta henne vara ifred. Det hon inte vill tala om är inbördeskriget där och minnesbilderna av den döda flickan framför hennes fötter som plågar henne. Masja som är azerisk judinna måste fly med sin familj och växer upp i Frankfurt. Hon och hennes vänner är flerspråkiga och smarta men känner sig rotlösa och hemlösa. Efter ännu en katastrof lämnar Masja Tyskland för Israel i hopp om att känna någon slags hemhörighet. Hon har gått ut med toppbetyg från tolkskolan och får arbete på en fredsorganisation i Tel Aviv men även där ses hon som misstänkt udda. Hon kan inte hebreiska trots att hon är judinna men däremot arabiska vilket hon lärt sig av sina vänner i Tyskland.

Boken handlar om invandring och integration men även om universella drivkrafter som kärlek, vänskap, sökande efter identitet och sammanhang i en förvirrad tid. Masja är en högst levande ung kvinna som, likt de flesta unga människor, söker efter hemhörighet och ett liv i trygghet.

Liknande titlar

Boktipslänkar

Bokcirklar.se

Som läsvän på bokcirklar.se kan du föra läsdagbok, skaffa läsvänner och delta i bokcirklar. Alla medlemmar är välkomna att starta bokcirklar, det är helt kostnadsfritt och öppet för alla.

Boktips.net

Boktips.net är ett samarbete mellan svenska folkbibliotek där du kan få tips på intressanta böcker som finns att låna på våra bibliotek. Tjänsten drivs av Kultur i Väst.

Vi Läser

Tidskriften Vi läser har publicerat omkring 400 boktips för både barn och vuxna som kan sorteras bland annat efter hur krävande de är eller till vilken genre de hör.

Världslitteratur.se

Världslitteratur.se drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm i syfte att lyfta fram världslitteraturen. Här finns bland annat författarbiografier och presentationer av översatta romaner.

Språk

Hitta på sidan

A–Ö

Följ oss i sociala medier

 Facebook

 Instagram

Youtube