Här kan du få boktips från våra bibliotekarier!

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under rubriken Kategorier.

Boktips

angle-left Paus: konsten att göra något annat av Patrik Hadenius
Visa bok Debug

Paus

Konsten att göra något annat

Vad är en paus? Språkvetaren och vetenskapsjournalisten Patrik Hadenius definition är ”del av en aktivitet där det som är typiskt för aktiviteten inte utförs”.  Han berättar hur viktigt det är med pauser, hur de gör oss mer kreativa och hjälper oss att må bra och få mer gjort, men också varför det ofta är svårt att ta en paus och vad det kan få för följder om man inte gör det.
Det här är en intressant, tankeväckande och ofta underhållande bok som tar upp pauser ur många olika aspekter, som historia, språkhistoria, psykologi och hälsa. Den handlar om alla slags pauser, från fikapauser, semestrar och sömn till tågresor, skiljetecken i texter och tystnad, men också om vandringar i naturen, stadsparker, lättja och stress m.m.

Vill man ha mer praktiska exempel finns boken Paus : yoga, vila, meditation av Karin Björkegren Jones. Hon kallar pauser för livets mellanrum och betonar även hon hur viktigt det är att ta vara på dessa. Hennes bok är främst inriktad på hälsa med tips på mikropauser, andning, promenader och tupplurar samt bilder och beskrivningar av olika yogaövningar, t.ex. stolyoga för stillasittande och morgon- och kvällsyoga.

Liknande titlar

Boktipslänkar

Bokcirklar.se

Som läsvän på bokcirklar.se kan du föra läsdagbok, skaffa läsvänner och delta i bokcirklar. Alla medlemmar är välkomna att starta bokcirklar, det är helt kostnadsfritt och öppet för alla.

Boktips.net

Boktips.net är ett samarbete mellan svenska folkbibliotek där du kan få tips på intressanta böcker som finns att låna på våra bibliotek. Tjänsten drivs av Kultur i Väst.

Vi Läser

Tidskriften Vi läser har publicerat omkring 400 boktips för både barn och vuxna som kan sorteras bland annat efter hur krävande de är eller till vilken genre de hör.

Världslitteratur.se

Världslitteratur.se drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm i syfte att lyfta fram världslitteraturen. Här finns bland annat författarbiografier och presentationer av översatta romaner.

Språk

Hitta på sidan

A–Ö

Följ oss i sociala medier

 Facebook

 Instagram

Youtube