angle-left Paus: konsten att göra något annat av Patrik Hadenius

Paus

Konsten att göra något annat

Vad är en paus? Språkvetaren och vetenskapsjournalisten Patrik Hadenius definition är ”del av en aktivitet där det som är typiskt för aktiviteten inte utförs”.  Han berättar hur viktigt det är med pauser, hur de gör oss mer kreativa och hjälper oss att må bra och få mer gjort, men också varför det ofta är svårt att ta en paus och vad det kan få för följder om man inte gör det.
Det här är en intressant, tankeväckande och ofta underhållande bok som tar upp pauser ur många olika aspekter, som historia, språkhistoria, psykologi och hälsa. Den handlar om alla slags pauser, från fikapauser, semestrar och sömn till tågresor, skiljetecken i texter och tystnad, men också om vandringar i naturen, stadsparker, lättja och stress m.m.

Vill man ha mer praktiska exempel finns boken Paus : yoga, vila, meditation av Karin Björkegren Jones. Hon kallar pauser för livets mellanrum och betonar även hon hur viktigt det är att ta vara på dessa. Hennes bok är främst inriktad på hälsa med tips på mikropauser, andning, promenader och tupplurar samt bilder och beskrivningar av olika yogaövningar, t.ex. stolyoga för stillasittande och morgon- och kvällsyoga.