Få boktips från våra bibliotekarier

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under genom att ange en kategori här nedanför, under rubriken Kategorier.

Boktips

angle-left M: möten med Mahler, Melville, Duras och minnets atleter av Carl-Johan Malmberg
Visa bok Debug

M

Den flerfaldigt prisbelönte författaren och kritikern Carl-Johan Malmberg (f 1950) har – vid sidan av bl. a. ett långt medarbetarskap på SvD – varvat artiklar, essäer, självbiografiskt stoff med praktfulla biografier över William Blake och William Butler Yeats. I ”M” från 2009, som är den avslutande delen i en essätrilogi, ges tillfälle att stifta bekantskap med äldre bildad herre, för att tala med Kristina Lugn. Stilkänsla, kunnande och spännvidd imponerar: Mahler, Beckett, Welles, Pasolini, Melville, Duras, Curtius, Morandi, Holbein, Borges... Och ”avslutande delen” kan man ta lätt på, essäsamlingen står stadigt på egna ben, liksom texterna: välj och vraka, läs det som lockar. Hallstämplat och många döda vita män invänder någon, må vara, det här är essäistik vi inte är bortskämda med – njutbar fortbildning. Och för nytillkomna, en utmärkt introduktion. M som i Malmberg.

Liknande titlar

Fler boktips på andra webbplatser

Bokcirklar.se

Som läsvän på bokcirklar.se kan du föra läsdagbok, skaffa läsvänner och delta i bokcirklar. Alla medlemmar är välkomna att starta bokcirklar, det är helt kostnadsfritt och öppet för alla.

Bokcirklar.se, logotyp

Boktips.net

Boktips.net är ett samarbete mellan svenska folkbibliotek där du kan få tips på intressanta böcker som finns att låna på våra bibliotek. Tjänsten drivs av Kultur i Väst.

Boktips.net, logotyp

Vi Läser

Tidskriften Vi läser har publicerat omkring 400 boktips för både barn och vuxna som kan sorteras bland annat efter hur krävande de är eller till vilken genre de hör.

Vi läser, logotyp

Världslitteratur.se

Världslitteratur.se drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm i syfte att lyfta fram världslitteraturen. Här finns bland annat författarbiografier och presentationer av översatta romaner.

Världslitteratur.se, logotyp

Språk

Hitta på sidan

A–Ö

Följ oss i sociala medier

Facebookikon Facebook

Instagramikon Instagram

Youtubeikon Youtube