Få boktips från våra bibliotekarier

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under genom att ange en kategori här nedanför, under rubriken Kategorier.

angle-left M: möten med Mahler, Melville, Duras och minnets atleter av Carl-Johan Malmberg

M

Den flerfaldigt prisbelönte författaren och kritikern Carl-Johan Malmberg (f 1950) har – vid sidan av bl. a. ett långt medarbetarskap på SvD – varvat artiklar, essäer, självbiografiskt stoff med praktfulla biografier över William Blake och William Butler Yeats. I ”M” från 2009, som är den avslutande delen i en essätrilogi, ges tillfälle att stifta bekantskap med äldre bildad herre, för att tala med Kristina Lugn. Stilkänsla, kunnande och spännvidd imponerar: Mahler, Beckett, Welles, Pasolini, Melville, Duras, Curtius, Morandi, Holbein, Borges... Och ”avslutande delen” kan man ta lätt på, essäsamlingen står stadigt på egna ben, liksom texterna: välj och vraka, läs det som lockar. Hallstämplat och många döda vita män invänder någon, må vara, det här är essäistik vi inte är bortskämda med – njutbar fortbildning. Och för nytillkomna, en utmärkt introduktion. M som i Malmberg.

Fler boktips på andra webbplatser