Få boktips från våra bibliotekarier

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under genom att ange en kategori här nedanför, under rubriken Kategorier.

Boktips

angle-left Larmrapporten av Emma Frans
Visa bok Debug

Larmrapporten

Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams

Är varje dag som första april?
Det hävdar Emma Frans, såväl doktor i epidemiologi som forskare vid Karolinska institutet.
Vi är beredda på falska nyheter och information, i dagstidningen eller på teven, den första april och sållar då gärna fram det osanna. Annat är det med dagens informationsutbud som varje dag medför ett ansvar att försöka sålla bland påstådda sanningar. Det är inte lätt och många fallgropar finns för även de mest pålästa.

Boken Larmrapporten, tar upp olika metoder för hur vi ska se på vår omvärld på ett mer vetenskapligt sätt. Emma Frans undervisar även i vetenskaplig metodik och medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet. I artikelserien Vetenskapskollen granskar hon populära påståenden, för att med hjälp av den senaste forskningen undersöka vad som kan vara falskt eller sant eller någonstans på skalan där emellan.

Även till forskningsvärlden kan många behöva en guide. Till skillnad för vad många tror och vad media rapporterar så säger en vetenskaplig studie inte mycket som en enskild studie. Det är när studier upprepas och granskas som vi kan påstå "att forskning visar på...".

Emma Frans visar på olika exempel där man bör dra ögonen åt sig och hur vi kan tolka fakta som presenteras som sanningar.
Vissa påståenden som ”Ökad glassförsäljning ger fler drunkningsolyckor” kan de flesta se igenom, men vi kan alla behöva få eller upprepa kunskapen om de verktyg som hjälper oss att förstå verkligheten.

Vill ni få mer av författaren hittar ni henne på:

http://www.emmafrans.se/
https://twitter.com/DrEmmaFrans

Liknande titlar

Språk