Få boktips från våra bibliotekarier

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under genom att ange en kategori här nedanför, under rubriken Kategorier.

Boktips

angle-left Källkritik på internet av Kristina Alexanderson
Visa bok Debug

Källkritik på Internet

För att kunna lyckas med källkritik på nätet behöver man först veta vad nätet är och på vilka sätt det är olikt andra typer av källor och traditionella medier. I Kristina Alexandersons Källkritik på internet beskrivs just det:

 ”Internet består av otaliga mindre nätverk med datorer som kan kommunicera med varandra. Innehållet på internet utgörs också av olika informationsformat, som text, ljud, bild, video eller datorprogram. Det kan vara svårt att värdera källor på internet eftersom den mängd information som finns tillgänglig är enorm.”

Med hjälp av den här guiden kan du bland annat lära dig vad en källa och källkritik är, hur källkritik fungerar och varför det är viktigt, hur du bedömer en källas trovärdighet, hur du hittar olika sorters källor och hur du tekniskt granskar källor på nätet.

Texten är lättfattlig och pedagogisk men ändå mycket ingående. Det innebär att den också kan vara till stor hjälp både för den som rör sig relativt hemtamt på nätet och för den som känner sig osäker på hur man ska få grepp om det enorma informationsflödet.

Källkritik på internet tar upp vinklad information, vilseledande påståenden, viralsajter, lurendrejare, rykten och förtal och ges ut i samarbete med Viralgranskaren. Guiden finns tillgänglig som PDF och på webben.

En version från 2012 finns som fysisk bok hos oss på biblioteket.

Liknande titlar

Språk