Få boktips från våra bibliotekarier

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under genom att ange en kategori här nedanför, under rubriken Kategorier.

Boktips

angle-left Alternativa fakta av Åsa Wikforss
Debug

Alternativa fakta av Åsa Wikforss

Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig? Det är frågor som Åsa Wikforss tar sig an ur ett filosofiskt perspektiv i sin bok Alternativa fakta.

Titeln kommer från ett uttalande av Donald Trumps administration i samband med att Trump installerades som USA:s president i januari 2017. När media ifrågasatta presidentens pressekreterares uppgifter om antalet människor som besökt installationen, blev svaret att denne bara hade presenterat alternativa fakta. Den synen på fakta och kunskap analyseras och diskuteras i den här boken.

Ett tydligt fokus ligger på språk och kommunikation. Vi tillägnar oss merparten av vår kunskap från andra människor, vilket gör att vi kan ta till oss kunskap på ett väldigt bra sätt men också att vi lätt kan luras av påhittade nyheter och propaganda. Wikforss berättar omvilka psykologiska mekanismer hos människor som ligger bakom faktaresistensen och vad vi kan göra för att motverka den.

Även medias och skolans roller diskuteras. Frågor som är oerhört viktiga för demokratin avhandlas här ur ett filosofiskt perspektiv som sätter fokus på anledningarna till att vi hanterar information som vi gör.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och forskar bland annat om vad kunskap egentligen är. Här sommarpratar hon i Sveriges radio – till stor del om kunskapsresistens och om varför vi tror på fejkade nyheter.

Liknande titlar

Språk