Här kan du få boktips från våra bibliotekarier!

Nya tips publiceras minst en gång i månaden. Välj vilken typ av böcker du vill se under rubriken Kategorier.

Boktips

angle-left Andelige blommor & werldzlige lillior av Johan Runius
Visa bok Debug

Andelige blommor & werldzlige lillior

Vissångaren Martin Bagge har tidigare sammanställt och rekonstruerat visor av Lasse Lucidor och Lars Wivallius. Nu är det dags för Johan Runius (1679-1713), poet samt psalm- och visdiktare i samma tradition som dessa storheter och en rimsmidare av rang, om än i sammanhanget något av en doldis.  

Så har det inte alltid varit. ”Jag skull’ supa om ni tror, liksom Runius, Lucidor”, skriver Bellman i Fredmans 24:e epistel och sammanför på ett självklart sätt dessa båda sina föregångare (och skriver indirekt in sig själv i den tradition som de förvaltat). Med denna bok får Runius nu åter träda fram ur historiens dunkel. Visorna, vars ursprungliga melodier inte finns bevarade, har rekonstruerats med musik från skaldens livstid som omsorgsfullt har sökts fram bland operetter och psalmböcker och som återges med såväl noter som ackordanalys. Anders Dillmar och Eva Helenius har bidragit med texter om Runius litterära produktion och historiska betydelse.

Boken tjänar ett viktigt kulturhistoriskt syfte men är också full av fin diktning ur en äldre tradition. Den fullbordar en trilogi med Bagges rekonstruktioner av sånger från 1600- och 1700-talen där de båda tidigare volymerna har samlat visor av just Wivallius och Lucidor. En CD med Bagges egna inspelningar av visorna medföljer.

Läs mer om Johan Runius på Litteraturbanken

Liknande titlar

Boktipslänkar

Bokcirklar.se

Som läsvän på bokcirklar.se kan du föra läsdagbok, skaffa läsvänner och delta i bokcirklar. Alla medlemmar är välkomna att starta bokcirklar, det är helt kostnadsfritt och öppet för alla.

Boktips.net

Boktips.net är ett samarbete mellan svenska folkbibliotek där du kan få tips på intressanta böcker som finns att låna på våra bibliotek. Tjänsten drivs av Kultur i Väst.

Vi Läser

Tidskriften Vi läser har publicerat omkring 400 boktips för både barn och vuxna som kan sorteras bland annat efter hur krävande de är eller till vilken genre de hör.

Världslitteratur.se

Världslitteratur.se drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm i syfte att lyfta fram världslitteraturen. Här finns bland annat författarbiografier och presentationer av översatta romaner.

Språk

Hitta på sidan

A–Ö

Följ oss i sociala medier

 Facebook

 Instagram

Youtube