angle-left Andelige blommor & werldzlige lillior av Johan Runius

Andelige blommor & werldzlige lillior

Vissångaren Martin Bagge har tidigare sammanställt och rekonstruerat visor av Lasse Lucidor och Lars Wivallius. Nu är det dags för Johan Runius (1679-1713), poet samt psalm- och visdiktare i samma tradition som dessa storheter och en rimsmidare av rang, om än i sammanhanget något av en doldis.

Så har det inte alltid varit. ”Jag skull’ supa om ni tror, liksom Runius, Lucidor”, skriver Bellman i Fredmans 24:e epistel och sammanför på ett självklart sätt dessa båda sina föregångare (och skriver indirekt in sig själv i den tradition som de förvaltat). Med denna bok får Runius nu åter träda fram ur historiens dunkel. Visorna, vars ursprungliga melodier inte finns bevarade, har rekonstruerats med musik från skaldens livstid som omsorgsfullt har sökts fram bland operetter och psalmböcker och som återges med såväl noter som ackordanalys. Anders Dillmar och Eva Helenius har bidragit med texter om Runius litterära produktion och historiska betydelse.

Boken tjänar ett viktigt kulturhistoriskt syfte men är också full av fin diktning ur en äldre tradition. Den fullbordar en trilogi med Bagges rekonstruktioner av sånger från 1600- och 1700-talen där de båda tidigare volymerna har samlat visor av just Wivallius och Lucidor. En CD med Bagges egna inspelningar av visorna medföljer.

Läs mer om Johan Runius på Litteraturbanken