Personalens boktips

Här finns bok- och lästips från våra bibliotekarier. Vi publicerar nya tips minst en gång i månaden, men för det mesta oftare än så.

Missa inte heller våra boktips för barn och unga

Klara och solen av Kazuo Ishiguro
Visa titel Debug

Klara och solen

Berättarrösten i nobelpristagaren Kazuo Ishiguros nya roman tillhör roboten Klara. Hon säljs som AV, artificiell vän, till Josie, en sjuklig flicka på landsbygden. I den inte särskilt avlägsna framtid som målas upp blir vissa barn ”höjda” med hjälp av genmanipulation. Tonåriga Josie är ett av dem men har blivit odefinierat sjuk av ingreppet. Klara, vars goda iakttagelseförmåga ofta lyfts fram, blir hennes vän, lär sig hur hon tänker och på vilket sätt hon borde bemötas.  

Ishiguro har skrivit böcker som närmar sig att kunna klassas som science fiction tidigare. Närmast genren ligger förmodligen Never let me go, som kom ut på svenska 2017. I Klara och solen blir det inslaget tydligare: berättelsen förmedlas till oss filtrerad genom Klaras artificiella intelligens. Hennes syn på världen kan stundom få oss att skratta, stundom hjälpa oss att se på vår tillvaro med nya ögon. Som i all god science fiction-litteratur är teknologin här ett sätt att hjälpa oss att se på tillvaron ur ett nytt perspektiv.   

Klara och solen är en bok om kärlek och vänskap men också en berättelse som lyfter fram dimensioner av verkligheten som annars ligger dolda. En förhållandevis lättläst historia som kan sätta djupa spår i oss utan att någonsin vidröra oss med mer än en lätt pust. 

Liknande titlar