Om kriget i Ukraina

På biblioteken arbetar vi för att möta de behov av litteratur och information som uppstått i samband med kriget i Ukraina. Det finns många resurser på internet och det kan vara svårt att veta var man ska leta och vilka källor man kan lita på. Därför har vi samlat några av dem här. 

På den här sidan finns det länkar till sidor där du kan hitta information om kriget i Ukraina och om relationen mellan Ukraina och Ryssland. Du får också tips på sidor där du kan hitta verktyg för att prata med barn och unga om kriget. 

Längre ner på sidan kan du få tips om litteratur på ukrainska – såväl för barn och unga som för vuxna. 

För dig som har flytt

Для біженців з України

Du som har flytt från kriget i Ukraina

Information om kriget och till den som flytt 

Digiteket har skapat en samlingssida med tips och länkar till olika sidor där du kan hitta information om kriget, Ryssland och Ukraina. På samma sida hittar du även länkar till sidor med information på ryska och ukrainska för personer som flytt. Utöver detta tipsar de om sidor med litteratur på ukrainska eller översatt litteratur från Ukraina, samt med läromedel för barn på flykt.

Har du eller någon du känner behov av information på lättläst svenska? Region Stockholm har skapat en sida med länkar till sidor med bildstöd och lättläst text om situationen i Ukraina.

Hur pratar man med barn och unga om det som händer? 

Det kan vara svårt att veta hur man ska prata med barn och unga om det som pågår just nu.

Både Röda Korset  har tagit fram konkret material som bland annat innehåller råd om hur man kan prata med barn och unga om situationen i Ukraina, samt listor med tips på hur man kan prata specifikt med små barn, barn i förskolebarn, äldre barn och tonåringar. 

Behöver du extra stöd för att prata med någon på ett lättillgängligt eller anpassat sätt så har Region Uppsala samlat ett rikt material om hur man kan samtala om kriget i Ukraina. Här finns också länkar till webbplatser med samlat material som anknyter till kriget i Ukraina.

Litteratur om krig, Ukraina och Ryssland 

Att läsa litteratur är ett bra sätt att få bättre kunskaper om krig, konflikter och andra svåra saker som sker i vår värld. Det kan hjälpa oss att lära oss mer om ämnet, eller förstå mer om mekanismerna bakom det som sker. Om du vill få tips om litteratur om Ukraina eller om Putins Ryssland som finns hos oss på biblioteken i Uddevalla kan du gå in på vår sida med boktips om kriget i Ukraina

När något händer i världen, kanske även i vår direkta närhet, kan vi känna ett behov av att vända oss till böckernas värld. Därför har vi skapat en sida där du enkelt kan bläddra bland några av de böcker som finns på våra bibliotek. Om du vill få tips om berättelser eller information om hur det är att vara flykting kan du därför besöka sidan med boktips om flyktingskap

En bok är ofta en bra utgångspunkt för att prata med barn om svåra ämnen. Med krig i Europa och familjer på flykt finns böcker som öppnar upp för samtal med barn i olika åldrar. Tips på sådana böcker finns på vår temasida På flykt från krig

Ännu fler tips på böcker om krig och flyktingskap för barn och unga finns i Digitekets inspirationsartikel