Läsa på olika sätt

På biblioteket finns material för att stötta barns språkutveckling och barnmedier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Dessutom finns böcker om funktionsnedsättningar hos barn.

En person med hörlurar tittar i sin surfplatta.

Lättläst

Lättlästa böcker är bearbetningar av vanliga böcker eller böcker som skrivits för att vara lättlästa. De har en rak och enkel handling, konkret text och ofta även bilder. Det finns både berättelser och faktaböcker.

Talböcker

Om du är synskadad eller har svårt att läsa tryckt text har du rätt att låna inlästa talböcker.

Daisy

För att lyssna på en Daisy-bok behövs antingen en särskild Daisy-spelare eller en dator med ett läsprogram för Daisy-böcker. Läsprogrammet finns att ladda ner hos Myndigheten för tillgängliga medier, MTM

Legimus

Genom att ladda ner appen Legimus till mobil eller surfplatta kan du enkelt lyssna på talböcker hemifrån. Legimus har talböcker med och utan text till. Mer information om appen finns på legimus.se. Där kan du också kan lyssna på talböcker i webbspelaren.

För att få tillgång till talböcker måste du först registrera dig som nedladdare och få inloggningsuppgifter. Är du under 18 år får du komma till biblioteket tillsammans med din vårdnadshavare.

Hör av dig till biblioteket om du vill ha mer information eller boka tid för registrering.

Läs mer om talböcker

Läsglädje för barn med funktionsnedsättning

Alla barn är olika och läser på olika sätt. I Äppelhyllan kan barn hitta medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Här finns också både faktaböcker och berättelser för och om barn med funktionsnedsättningar eller olika diagnoser. Det är böcker som väcker läsglädje, men som också ger stöd och inspiration till vuxna i barnets närhet.

Du kan bland annat hitta lättlästa böcker med tydliga bilder, taktila bilderböcker, punktskriftsböcker, talböcker, teckenspråksböcker, böcker med teckenstöd och språkträningsmaterial.

Mer information om Äppelhyllan finns på Barnens bibliotek.