För små barn och deras vuxna

Upptäck och upplev biblioteket tillsammans med ditt barn. Välkommen med barnen till biblioteket för att ge dem en bra start i livet.

Ett litet barn tittar i en bok.

På bibliotekens barnavdelningar finns småbarnsböcker, berättelseböcker, sagor, rim och ramsor. Här finns böcker på många olika språk, spel, pussel, utklädningskläder och dockor.

Det finns också möjlighet att sitta i lugn och ro och mata eller amma små barn.

Sagostunder

På Ljungskile, Dalabergs och Rampens bibliotek anordnar vi mysiga sagostunder för barn som är 3 till 6 år gamla. Ni behöver inte anmäla er i förväg, och även äldre och yngre syskon får gärna följa med.

Dalabergs bibliotek

Sagostund på fredagar klockan 10.30

OBS! Sagostunderna på Dalabergs bibliotek och Ljungskile bibliotek är tyvärr inställda tills vidare.

Ljungskile bibliotek

Rampens bibliotek

De små barnens bok

De små barnens bok är en gåva till alla nyfödda barn i Uddevalla kommun. På barnavårdcentralen (BVC) får alla föräldrar ett presentkort där de hälsas välkomna till sitt bibliotek för att hämta boken.

Boken innehåller texter och bilder för de minsta. Traditionella verser och ramsor blandas med utdrag ur de bästa barnböckerna och med bilder av de stora svenska bilderbokskonstnärerna.

Boken är en gåva från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Regionbibliotek Västra Götaland i samarbete med Barnhälsovården och kommunbiblioteken i regionen. Syftet med bokgåvan är att alla barn och föräldrar ska nås av bibliotekets verksamhet, att skapa lust till läsning och att på detta sätt stimulera till språkutveckling.

Regnbågspåsar

Låna en regnbågspåse på bibliotekets barnavdelning! För oss på biblioteket är det viktigt att redan från början prata om alla människors lika värde, vilka rättigheter du har som person och hur viktigt det är att låta alla människor finnas, synas och höras. Varje påse innehåller böcker med regnbågstema och arbetsblad med tips på hur man kan jobba med böckerna. Vårt mål med regnbågspåsarna är:

• att visa att biblioteket står för ett öppet och jämlikt samhälle.
  • att sprida information och kunskap till våra besökare.
  • att bryta normer, intolerans och fördomar.
  • att synliggöra alla människor genom ett aktivt och medvetet medieurval.
  • att skapa förutsättningar för en god livskvalitet för alla.