Biblioteket under covid-19-pandemin

Med anledning av den pågående covid-19-pandemin gör vi vissa förändringar i bibliotekets verksamhet. På den här sidan hittar du information om vad som gäller just nu. 

Coronavirus

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Även om de flesta människor har vaccinerats och de flesta restriktioner har avvecklats, är det fortfarande viktigt att vi tillsammans hjälps åt för att minska spridningen av covid-19. Biblioteken följer utvecklingen i samhället och anpassar verksamheten utifrån de ansvariga myndigheternas rekommendationer.

Kirjasto covid-19-pandemian aikana − suomeksi

Vad gäller på biblioteket?

Sedan den 29 september fungerar biblioteksverksamheten åter som normalt. För dig som besöker biblioteket innebär detta bland annat att:

  • Bibliotekets ordinarie öppettider gälller.
  • Studieplatser och grupprum är öppna.
  • Fler datorer finns tillgängliga.
  • Fler sittplatser i våra lokaler.
  • Evenemang kan ske i fysisk form, till exempel författarbesök och barnteater.

Allmänna råd som kvarstår

De rekommendationer som fortfarande gäller i bibliotekets verksamhet är de samma som för samhället i övrigt, det vill säga följande:

  • Stanna hemma när du är sjuk.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant.
  • Om du inte har vaccinerat dig – fortsätt att hålla avstånd till andra.

Säkerställd information om covid-19

Vi uppmanar dig att vara källkritisk när du tar del av information som sprids, inte minst via sociala medier. Aktuell, uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset och covid-19 finns på:

Läsning om covid-19

278603
Book:Kris-stress:2020:Första utgåvan Book
Author: Grossi, Giorgio
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Dok
Media class: Book
Edition: Första utgåvan
Resource type: Physical
Vad kan vi göra för att orka hålla ut om en kris, så som en pandemi, blir långvarig? Vad behöver vi veta om stress? Giorgio Grossi och Kerstin Jeding är ledande aktörer inom stresshantering i Sverige och förmedlar i boken Krisstress livsviktig kunskap om varför vi blir sjuka av stress och ger strategier för hur man ska orka i en svår tid.
276234
Book:Italiens kris förändrade EU:2020 Book
Author: Ström Melin, Annika
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Ki
Media class: Book
Resource type: Physical
282481
Book:Immunförsvaret och viruset:2021 Book
Author: Brändén, Henrik
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Ve
Media class: Book
Resource type: Physical
”Kunnig. Lättförståelig. Högaktuell. Bör omedelbart översättas till en rad språk. /… / hade boken kommit redan senvintern 2020 skulle corona-diskussionerna i olika media kunnat föras på en mycket högre nivå.” — Thomas Söderqvist, professor emeritus i medicinhistoria, Köpenhamn
282328
Book:Alla tvättar händerna:2021:Första upplagan Book
Author: Frans, Emma
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Ve
Media class: Book
Edition: Första upplagan
Resource type: Physical
I ett dagboksliknande upplägg får vi följa forskaren och författaren Emma Frans tankar och analyser, om det ständigt förändrade forskningsläget och om hur det är att oväntat hamna i centrum för en allt hätskare debatt. Vi träffar på alla från upprörda forskare och coronaprofiler till en kompis som på något sätt lyckats skaffa sig klamydia, trots förmaningarna om social distans.
269660
Book:Är morgondagen redan här?:2020 Book
Author: Krastev, Ivan
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Ve
Media class: Book
Resource type: Physical
Det är, skriver Ivan Krastev i inledningen till sin bok om coronapandemin och Europa, som om vi hade hamnat mitt i alla de stora dystopiska romanerna, från "Du sköna nya värld" och "1984" till "A Clockwork Orange" och "Tjänarinnans berättelse", på en och samma gång. Normaliteten har satts på paus. Och mycket som tidigare ansågs politiskt omöjligt att genomföra har visat sig vara fullt möjligt eller kanske till och med önskvärt. Men vad innebär detta för framtiden? Krastev diskuterar tänkbara lärdomar av pandemin med fokus på Europa. Globaliseringen, exempelvis, kommer – i varje fall i den form som vi hittills har känt den – att vara kraftigt försvagad och detta kan få stora konsekvenser också för européerna. För EU:s del, menar Krastev, är pandemin en verklig utmaning, som på sikt kan tillintetgöra unionen, förvandla den till ett ceremoniellt skal eller leda till en betydligt högre grad av integration mellan länderna; att fortsätta med en lappa och laga-politik kommer hur som helst inte att vara möjligt. Bokens resonemang leder fram till sju paradoxala insikter om vårt historiska och politiska läge. Krastev är övertygad om att pandemin kommer att lämna många spår efter sig. Han kallar den, med all rätt, ett ”samhällsexperiment utan motstycke”. Ivan Krastev är fast medarbetare vid Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IMW) i Wien och har skrivit en rad böcker, bland annat den uppmärksammade "Efter Europa" (2018) och "Ljuset som försvann" (2019, skriven tillsammans med Stephen Holmes).
278120
Book:Pandemiernas tid:2020 Book
Author: Mackenzie, Debora
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Ve
Media class: Book
Resource type: Physical
275841
Book:Coronateserna:2020 Book
Author: Landström, Rasmus
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Occ
Media class: Book
Resource type: Physical
Coronakrisen har blottlagt Sveriges brister. I Coronateserna visar Rasmus Landström att vänstern har fel i att djärva reformer är förbehållna goda och gångna tider. En politik som ­ger ­kapitalet skrämselhicka kan vara vägen ut ur både ­samhällets och arbetar­rörelsens kris.
282482
Book:Flocken:2021 Book
Author: Anderberg, Johan
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Ve
Media class: Book
Resource type: Physical
"Med så många smittade som nu finns i Sverige så kommer smittspridning att ske. Vårt samhälle är inte särskilt annorlunda än Italiens, eller för den delen Kinas, så varför skulle det inte spridas hos oss?" Det är fredagen den 6 mars 2020. Insikten om att Covid-19 inte är en ordinär smitta börjar sprida sig, men Sverige är passivt och Anders Tegnells mejlbox fylls med frågor och råd. Där och då börjar konturerna skönjas på Sveriges sedermera omdiskuterade plan för att möta viruset. I Johan Anderbergs berättelse följer vi spelet kring Sveriges strategi under ett år med Corona-pandemin; hur ordet flockimmunitet förvandlas från en obskyr fackterm till att bli ett av samtidens mest laddade ord, och hur Sverige hamnade i världens blickfång.
275420
Book:Aningar:2020 Book
Author: Smith, Zadie
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Hce
Media class: Book
Resource type: Physical
"Det kommer att skrivas många böcker om år 2020; historiska, analytiska, politiska och heltäckande redogörelser. Denna bok är inte något av detta, året har ju inte ens passerat. Vad jag försökt göra är att organisera några tankar och känslor som händelserna väckt inom mig så här långt, under de skärvor av tid som året erbjudit. Framför allt är det personliga essäer: små per definition, korta av nödvändighet."Aningar innehåller sex personliga texter om att leva i en tid som oväntat och fullständigt kommit att domineras av Covid-19."Jag tror att denna samling av mindre texter kommer att bestå som något vackert. Även om den är född ur pandemin och ur det nedstängda samhället så känns den som en dörr som visar in mot nya rum för tanken. Zadie Smith är en underbar essäsist." THE GUARDIAN
268767
Book:Efter coronan - svensk modell i kris:2020 Book
Author: Dahlsten, Ulf
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Kc.58
Media class: Book
Resource type: Physical
För fyrtio år sedan skedde ett dramatiskt paradigmskifte i svensk politik och det inleddes med en Big Bang: Avregleringen av finans- och valutamarknaderna. I boken beskrivs varför socialdemokrater och socialliberaler kom att omfamna de marknadsliberala idéerna och varför de övergav den keynesianism och tilltro till en växande offentlig sektor.

Läsning om covid-19 för barn

275022
Book:Fakta om pandemier:2020:Upplaga 1 Book
Author: Bejder Klausen, Frida
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: uVe
Media class: Book
Edition: Upplaga 1
Resource type: Physical
När en sjukdom sprider sig snabbt över världen kallas det en pandemi. En pandemi påverkar hela samhället. Sjukvården kan få svårt att ta hand om alla sjuka, och alla måste anpassa sin vardag.
273462
Book:Sara och spanska sjukan:2020 Book
Author: Gilbert, Julie
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Hcg
Media class: Book
Resource type: Physical
Överallt pratas det om det nya viruset. De kallar det spanska sjukan och det ryktas om att alla som får det dör. Året är 1918 och Sara får höra att hennes bästa väns familj har blivit sjuka. Kan det vara den farliga spanska sjukan som till slut nått deras stad? Sara vet att hon också kan bli sjuk om hon går för att hjälpa dem. Men hon kan ju inte bara lämna sin bästa vän i sticket. Historia är en bra utgångspunkt för diskussion. Denna berättelse ger ett personligt perspektiv på ett historiskt skeende och är ett perfekt underlag för dig som vill kunna samtala om covid-19, sjukdomar och rädslor. Det är en nervkittlande berättelse för alla historieintresserade och spänningssugna i mellanåldern. Hegas böcker – lätta att läsa. Svåra att motstå.
268710
Book:Cudurro, fayras iyo in gacmaha la dhaqo:2020 Book
Author: Frensborg, Maria
Year: 2020
Language: Somali
Shelf mark: uV=tca
Media class: Book
Resource type: Physical
En högaktuell bok som hjälper barn att förstå viktiga frågor om hälsa, sjukdomar och virus. På somaliska. Finns även på arabiska och svenska.Hur blir man sjuk? Varför är det så viktigt att tvätta händerna? Och hur ska man göra för att hålla sig frisk och må bra? Pelle Svanslös och hans vänner i Uppsala kan också bli sjuka. Kattungen Friskus och hans bror Frallan får feber båda två och måste stanna hemma från katternas förskola. Tur att de snart blir friska! På tydliga faktauppslag visas i text och bild vad virus och bakterier är och hur man gör för att undvika smitta: nysa och hosta i armvecket, tvätta händerna med Pelles tvätta händerna-sång, och hålla avståndet från den som är sjuk. Vi får också veta mer om hur det ser ut inne i kroppen, och tillsammans med Bill och Bull lära oss hur man blir pigg genom att sova gott, äta rätt och röra på sig.I trygga Pelle Svanslös skola blir hälsa och sjukdomar lätta att förstå. Maria Frensborgs faktaspäckade sagor och Ingrid Flygares mysiga bilder har blivit faktagranskade så att alla barn får korrekt information på en nivå som passar.
270120
Book:Clara & viruset:2020:Första upplagan Book
Author: Kärmander, Lisa
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Hcf
Media class: Book
Edition: Första upplagan
Resource type: Physical
Alla pratar om det nya viruset, tänker Clara. Hon har hört att många är rädda för att gå ut. Därför samlar en del på sig massor av mat och andra saker så att de ska klara sig hemma länge. När Clara kommer till mataffären är hyllan där toapappret brukar stå helt tom! Allt toapapper är slut! Eller ? En bok om virus, smittskydd, och vikten av att dela med sig.
270152
Book:Lär dig tvätta händerna:2020 Book
Author: Sarri, Millis
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Hcf
Media class: Book
Resource type: Physical
LÄR DIG TVÄTTA HÄNDERNA I boken Lär dig tvätta händerna av Millis Sarri träffar vi en förskoleklass som möter doktor Anders. Han förklarar allt om virus och bacillier. Hur gör man egentligen för att undvika dem på bästa sätt? - Jo, genom att TVÄTTA HÄNDERNA så klart!
268703
Book:Sjukdomar, virus och att tvätta händerna:2020 Book
Author: Frensborg, Maria
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: uV
Media class: Book
Resource type: Physical
En högaktuell bok som hjälper barn att förstå viktiga frågor om hälsa, sjukdomar och virus.Hur blir man sjuk? Varför är det så viktigt att tvätta händerna? Och hur ska man göra för att hålla sig frisk och må bra?Pelle Svanslös och hans vänner i Uppsala kan också bli sjuka. Kattungen Friskus och hans bror Frallan får feber båda två och måste stanna hemma från katternas förskola. Tur att de snart blir friska! På tydliga faktauppslag visas i text och bild vad virus och bakterier är och hur man gör för att undvika smitta: nysa och hosta i armvecket, tvätta händerna med Pelles tvätta händerna-sång, och hålla avståndet från den som är sjuk. Vi får också veta mer om hur det ser ut inne i kroppen, och tillsammans med Bill och Bull lära oss hur man blir pigg genom att sova gott, äta rätt och röra på sig.I trygga Pelle Svanslös skola blir hälsa och sjukdomar lätta att förstå. Maria Frensborgs faktaspäckade sagor och Ingrid Flygares mysiga bilder har blivit faktagranskade så att alla barn får korrekt information på en nivå som passar. Berättelserna går också att läsa i Pelle Svanslös skola : Må bra-boken.
277833
Book:Mikrovärldens liv:2020:Första upplagan Book
Author: Schädlich, Susan
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: uVe
Media class: Book
Edition: Första upplagan
Resource type: Physical
268709
Book:al-Amrad wa-al-fayrusat wa-ghasl al-yadayn:2020 Book
Author: Frensborg, Maria
Year: 2020
Language: Arabic
Shelf mark: uV=sg
Media class: Book
Resource type: Physical
En bok som hjälper barn att förstå viktiga frågor om hälsa, sjukdomar och virus. På faktauppslag visas i text och bild vad virus och bakterier är och hur man gör för att undvika smitta: nysa och hosta i armvecket, tvätta händerna med Pelles tvätta händerna-sång, och hålla avståndet från den som är sjuk. Vi får också veta mer om hur det ser ut inne i kroppen, och hur man blir pigg genom att sova gott, äta rätt och röra på sig.
282278
Book:Fakta om covid-19:2021:Upplaga 1 Book
Author: Gesén, Pernilla
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: uVe
Media class: Book
Edition: Upplaga 1
Resource type: Physical
Världen har drabbats av coronaviruset, som sprider sjukdomen covid-19. Men vad är egentligen ett virus? Och hur stoppar man smittan från att spridas? Här kan läsaren på ett enkelt och begripligt sätt få reda på mer om covid-19 och hur viruset påverkar världen.
278960
Book:Lätta fakta om virus:2021 Book
Author: Waluszewski, Daniel
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: uVa
Media class: Book
Resource type: Physical
Vad är virus och hur angriper det kroppen? Varför spreds coronaviruset så snabbt? Hur fungerar vaccin? Detta och mycket mer får du veta här. Serien Lätta fakta med stor stil och många bilder.