- Tjänster och utbud
- Tjänster och utbud
- Det digitala biblioteket
- E-böcker och ljudböcker
E-böcker och ljudböcker
Biblioteken i Uddevalla erbjuder lån av både e-böcker och e-ljudböcker. Du kan låna och läsa via appen Biblio eller via bibliotekets katalog.
Lånetiden för en e-bok eller e-ljudbok är fyra veckor och du kan låna max två böcker per vecka. Du kan inte återlämna en bok för att göra ett nytt lån.
Låna och läs via Biblio
Med appen Biblio kan du läsa och lyssna på digitala böcker helt gratis med ditt bibliotekskort och pin-kod.
Gör så här:
- Hämta appen Biblio till din iOS- eller Androidenhet, till exempel din surfplatta eller din smarta telefon.
- Starta appen och välj Uddevalla stadsbibliotek i listan.
- Ange ditt bibliotekskortsnummer eller ditt personnummer samt din pin-kod.
Biblio i App Store (för iOS-enheter)
Biblio i Google Play (för Android-enheter)
E-böcker som endast finns i PDF-format går inte att läsa i Biblio i dagsläget.
Låna och läs via bibliotekets katalog
Om du inte vill använda Biblio-appen, eller om du vill läsa eller lyssna via din dator, kan du istället ladda ner ett läsprogram till din dator, mobil eller surfplatta, exempelvis Adobe digital editions. Detta gäller också om du vill läsa e-böcker som endast finns tillgängliga i PDF-format. När du har laddat ner programmet söker du i bibliotekets katalog efter den bok du vill låna.
För att använda Adobe digital editions behöver du skapa ett Adobe-ID.
Ladda ner Adobe digital editions från App Store (för iOS-enheter), från Google Play (för Andriod-enheter) eller till din dator.
Fritt tillgängliga e-böcker
Här tipsar vi om några appar och webbsidor där du kan hitta fria e-böcker. Du behöver inget bibliotekskort för att läsa dem. I många fall är böckerna äldre och inte skyddade av upphovsrätten längre. Det går också att hitta nyare böcker där författarna själva valt att släppa sina verk fria.
Bläddra (app till Android eller iOS)
Bläddra är en gratisapp från Kungliga biblioteket med e-böcker för barn och vuxna på de nationella minoritetsspråken.
Bläddra i App Store (för iOS-enheter)
Bläddra i Google Play (för Android-enheter)
Dramawebben
Dramawebben är en digital resurs för teatrar, forskare, studenter och allmänheten. Webbplatsen publicerar svensk dramatik från 1600-talet till modern tid som är fri från upphovsrätt. Ca 500 pjäser har katalogiserats och publicerats i en mängd olika fulltextversioner som du kan ta del av.
Litteraturbanken
Hos Litteraturbanken kan du söka och läsa svenska klassiska verk. Exempel på författare du hittar här är Karin Boye, Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf.
Project Gutenberg
Project Gutenberg är ett amerikanskt litteraturprojekt som jobbar med att tillgängliggöra klassisk litteratur som inte omfattas av upphovsrätten. Här finns främst litteratur på engelska. Här finns verk av författare som Charles Dickens, Jane Austen och Franz Kafka.
Projekt Runeberg
Projekt Runeberg arbetar med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur. De flesta titlarna är inte anpassade för e-boksläsare utan läses enklast på en dator.
Världens bibliotek
Världens bibliotek är en digital bibliotekstjänst som innehåller e-böcker och ljudböcker på flera språk, än så länge på arabiska, persiska, somaliska, tigrinja, bosniska och kroatiska. Där finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur.