Databaser och informationstjänster

Biblioteken i Uddevalla prenumererar på flera databaser där du kan söka fakta inom en mängd olika ämnen. Flera är tillgängliga hemifrån, andra kan du söka i när du är på något av våra bibliotek.

Alex

Alex är ett författarlexikon med tusentals författare från hela världen. Här hittar du lästips, fakta om författare och utdrag ur deras verk. Tjänsten är tillgänglig hemifrån. Logga in med numret på ditt bibliotekskort.

Sök författar- och litteraturinformation i Alex

Mediearkivet

Mediearkivet är en tidningsdatabas med artiklar i fulltext. Du kan läsa artikeln direkt på skärmen eller skriva ut den. Databasen innehåller artiklar ur bland annat Göteborgsposten, Aftonbladet och Svenska dagbladet, från 1994 och framåt.

Tjänsten är endast tillgänglig när du besöker bibliotekets lokaler.

Sök tidningsartiklar i Mediearkivet 

Nationalencyklopedin

Nationalencyklopedin (NE) innehåller allt material från det tryckta uppslagsverket samt NE:s ordbok − en ständigt uppdaterad engelsk ordbok, supplementbanden, årsbanden och en interaktiv atlas med 1000 kartor. Nya artiklar tillkommer hela tiden.

Tjänsten är tillgänglig hemifrån. Du loggar in med numret på ditt bibliotekskort.

Sök information i Nationalencyklopedin.

Bibblan svarar

Informationstjänsten Bibblan svarar är Sveriges nationella digitala referenstjänst. Det är en gratis svarstjänst som sköts av svenska bibliotekarier, experter på informationshantering och källkritik. Här kan du ställa frågor på flera olika språk och få väl underbyggda svar via e-post senast nästa vardag. Frågorna kan handla om precis vad som helst som du undrar över eller söker belägg för.

Svar på tidigare frågor finns arkiverade på sidan och du kan söka igenom dem för att få reda på vad andra har velat veta.

Ställ en fråga eller sök bland svar i Bibblan svarar

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en samling databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. De sidor som länkas till har ett högt källvärde och är kategoriserade ämnesvis. Alla databaser och webbplatser i Bibblan guidar är valda och granskade av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller cirka 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras.

Sidan kan vara en bra utgångspunkt om du letar efter information om något särskilt ämne och du vill vara säker på att det du läser kommer från en god källa.

Sök bland noggrannt utvalda källor i Bibblan guidar