Var med och skapa fristadskonstnärernas konstverk

Fem fristadskonstnärer har under en veckas tid arbetat med ett konstprojekt på Uddevalla stadsbibliotek. Projektet går under namnet Movement och nu kan du vara med och fortsätta på konstverket.

Hela projektet kommer att göras inom en månad. Första veckan arbetade konstnärerna på plats på biblioteket för att aktualisera sina idéer i det tilldelade utrymmet. Ursprungligen kunde publiken inte vara en del av konstprocessen, men det fanns möjlighet att interagera med konstnärerna genom frågor och diskussioner.

Nu har konstnärerna lämnat utrymmet, och lämnat efter sig allt de har arbetat med. Och nu får alltså alla vara en del av detta konstverk under tre veckor, fram till 3 december. Människor är nu en del av konstbyggnaden och vm som helst kan lägga till en färg eller en rad för att ändra en målning, eller en mening för att ändra en dikt.

Projektet finns i galleri Vitt brus (tidningsrummet) på Uddevalla stadsbibliotek.

Processen kommer att observeras och dokumenteras med bilder och videor. Du kan även följa processen på projektets blogg Movement Uddevalla.

Konstnärerna

Projektets konstnärer är Arya Aramnejad, Dareen Tatour, Abdalla Basherc, Justina och Doaa Kamel. De är alla fristadskonstnärer i det internationella fristadsprogrammet International Cities of Refuge Network, eller ICORN, som är en medlemsorganisation för kommuner och regioner som arbetar för yttrandefrihet.

En fristadskonstnär är en person som bjudits in av en svensk kommun eller region på grund av att hen förföljs i sitt hemland. I Sverige får konstnären en fristad under två år för att kunna leva och fortsätta arbeta med sitt yrke i trygghet.