Nya boktips för november

Nya boktips för november

Historia, gaming och spel. Rymden och en utebliven hämnd. Här är november månads alla nya boktips från bibliotekens personal.

Vuxna

I november varje år träffas jorden av meteorsvärmen Leoniderna. Detta resulterar i många stjärnfall som man, om man har tur, kan beskåda. Namnet har svärmen fått då de flesta av stjärnfallen verkar komma från stjärnbilden Lejonet. Det är runt denna stjärnbild du har störst chans att se fallen. Detta gör också november till en naturlig rymd-månad, vilket är månadens tema för vuxna. Få tips på böcker och filmer som på olika sätt handlar om rymden på denna sida: Rymden.

Månadens boktips för vuxna är den korta romanen Utan blod av Alessandro Baricco. Boken handlar om en flicka som gömd blir vittne till när tre män mördar hennes pappa och bror, och som senare i livet träffar på en av dessa män. Första delen av boken är en skrämmande beskrivning av människans råhet, men det är dess andra del, med två åldrade människors märkliga möte, som berör på riktigt.

Barn

November och höstrusk, den perfekta tiden för inomhusaktiviteter! Månadens tema för barn är: Gaming och spel. En tipssida perfekt för dig som är intresserad av spelare, kodare och spel som har blivit böcker.

Månadens första boktips för barn, 6-9 år, är boken Bronsåldern och hela bokserien ”Forntidsglimtar” av Anna-Karin Karlsson, som består av flera böcker som utspelar sig under varsin historisk tidsperiod: jägarstenåldern, bondestenåldern, bronsåldern och (inom kort) järnåldern. Perfekt för den historieintresserade.

Historietemat finns också med i månadens boktips för barn 9-12 år. Boken Emmi i staden som brann av Salima Alikhan utspelar sig 1871 och är en av flera böcker i serien ”Överlevarna”. I den här boken får vi följa Emmi när en stor brand bryter ut i staden och elden kommer från alla håll.

Sök