Nya boktips för januari

Havet, spionthrillers, piratäventyr och verklighetsbaserat. Här kommer månadens tema och boktips för både barn och vuxna!

Vuxna

Havet är januari månads tema för vuxna. Här tipsar vi om litteratur som har havet som gemensam nämnare. Djupdyk bland både skön- och facklitteratur om det stora blå!

Och på tal om havet, den 24 januari föreläser Patrik Svensson på stadsbiblioteket utifrån sin senaste bok Den lodande människan – om havet, djupet och nyfikenheten. Kända och okända världsomseglare, konsten att navigera och livets uppkomst är några av ämnena som behandlas.

Månadens boktips kommer från Anna K. Hon tipsar om den existentiella spionthrillern Debutant. Ett stycke nutidshistoria av exilryske författaren Sergej Lebedev.

Barn

Månadens tema för barn är Baserat på en sann historia. Här presenterar vi berättelser och faktaböcker som bygger på sådant som hänt på riktigt i både dåtid och nutid. Verkliga historier som du kanske känner igen dig i, eller som är verklighet för någon annan.

Dessutom! Bibliotekarie-Anton tipsar om två böcker som inte är verklighetsbaserade, men helt klart läsvärda:

Järnhanden, av David Renklint, är ett spännande havsäventyr med pirater, förbannelser, monster och urgamla gudaväsen som vaknar på nytt.

Man lever bara nio gånger, av Anja Gatu, handlar om Samira Karlsson som nyss blivit utekatt sedan hon flyttat in i ett hus i Rosengård tillsammans med sina människor. En spännande bok med härliga färgglada bilder som rymmer både mörker och humor. Första delen i serien Kattspionerna på Rosengård.