Nya boktips för april

Nya boktips för april

Runtolkningar och flyktingskap. Gängkriminalitet och mobilspel. Här är april månads alla nya boktips från bibliotekens personal.

Vuxna

Månadens boktips för vuxna är Rökstenen och världens undergång av runologen Henrik Williams, som presenterar en ny tolkning av ett av världens mest berömda runmonument. Läsaren får insyn inte bara i stenens budskap och den tid den ristades i, utan också i forskarnas arbete med tolkningen.

Med anledning av kriget i Ukraina är månadens tema Flyktingskap. Att tvingas fly från sitt hemland och från de människor som står en närmast är ett trauma som alltför många människor utsätts för. Flyktingskap berör människor på djupet, och som allt som berör människor på djupet har det satt djupa avtryck i skönlitteraturen.

Barn och unga

Även för barn och unga handlar månadens tema om att vara på flykt från krig. En bok är ofta en bra utgångspunkt för att prata med barn om svåra ämnen. Med krig i Europa och familjer på flykt finns böcker som öppnar upp för samtal med barn i olika åldrar.

Jessica tipsar både om Nils Håkansons bok Häxmästaren på Kvarneberg, som handlar om ett märkligt verkligt mobilspel, och om Betongrosor av Angie Thomas, en ungdomsbok om lojalitet och hämnd och om att plötsligt behöva ta ansvar för någon annans liv.

Sök